Barn och pappa lär sig om LifeBoard

Vem som helst kan drunkna.
Ingen borde göra det.

Det är mycket enkelt: På LifeBoard ApS har vi en vision om att skapa världens säkraste stränder.

Vårt mål är att minska antalet drunkningsolyckor vid LifeBoard-utplaceringar med 50%. Vi erkänner civilbefolkningens insatser för att förebygga drunkning och tillhandahåller utbildning och utrustning för att öka strandsäkerheten. LifeBoard strävar efter att vara ledande inom forskning, utveckling och implementering av offentlig livräddningsutrustning.

Vårt uppdrag är att tillverka den bästa räddningsutrustningen för civila räddningsinsatser. När sekunder kan vara skillnaden mellan liv och död är det bara det bästa som duger.

Foto av WaterSmart-evenemang

Värderingar och mål

Vi på Team LifeBoard står aldrig stilla. Världen utvecklas hela tiden, och därför optimerar och utvecklar vi ständigt både våra produkter och arbetsprocesser. Vi vill skapa säkra stränder utan att lämna ett negativt fotavtryck, och därför arbetar vi aktivt med följande mål för hållbar utveckling.

Hälsa och välbefinnande

Världsmål 3

Problem

Varje år förlorar mer än 30.000 människor i Europa livet på grund av drunkning. Bara i Danmark har vi uppskattat att 16 000 personer varje år är nära att drunkna. Men det behöver inte vara så här, och vi kan förändra det tillsammans!

Drunkningsolyckor kan stoppas genom att ge flytkraft åt offret, och detta måste göras snabbt eftersom drunkning kan ske på mindre än en minut. Ett tidigt ingripande av civila strandbesökare kan rädda drunkningsoffer från permanenta skador och dödlig drunkning. Det händer dock ofta att räddningsutrustning varken är tillgänglig eller attraktiv, vilket kan leda till riskabla räddningsinsatser.

Vad ska vi göra?

LifeBoard har som mål att minska drunkningsolyckor genom att öka säkerheten, utbildningen, framgångsgraden och användningen av räddningsutrustning för civila räddningsinsatser. På så sätt kan drunkningsolyckor stoppas innan de får bestående eller dödliga konsekvenser för både familjer och samhälle.

Konkret har vi utvecklat den mest optimala civila räddningsutrustningen på marknaden. Dessutom samarbetar vi med lokala organisationer, skolor och universitet för att skapa mer kunskap på området och för att utbilda barn och ungdomar i vattensäkerhet. På så sätt tillför vi data och bevis till området och använder detta aktivt för att lära barn och ungdomar i synnerhet hur de kan och bör agera säkert i öppet vatten.

Ansvarsfull produktion och konsumtion

Världsmål 12

Problem

Ökad produktion, bearbetning av material och transporter kan skapa onödiga utsläpp om de inte görs på rätt sätt.

Vad ska vi göra?

LifeBoard designas, utvecklas och tillverkas lokalt i Danmark. Det innebär inga onödiga transporter och en fullständig översikt över hur produkten kommer från gjutformen till vattenbrynet.

Vi arbetar kontinuerligt med att minska materialförbrukningen och att integrera återvinningsalternativ i våra rutiner utan att kompromissa med säkerhet och produktlivslängd.

GPS-spårning minskar vandalism och gör det möjligt att lokalisera förlorad utrustning. Det innebär att när annan räddningsutrustning stjäls eller försvinner från stranden, kan vår utrustning alltid spåras och hittas igen, vilket eliminerar behovet av att ersätta den med ny utrustning.

Dessutom är alla delar lätt utbytbara för att maximera produktens livslängd.

Livet i havet

Världsmål 14

Problem

Det råder ingen tvekan om att det finns en enorm utmaning med avfall och plast i havet. Stranden ger också en mycket tydlig inblick i detta med det skräp som spolas upp på stranden. Lyckligtvis finns det ett stort fokus på att lösa utmaningen från både privatpersoner och den offentliga sektorn, och vi på LifeBoard vill naturligtvis bidra till att göra både havet och stranden renare.

Vad ska vi göra?

Vi arbetar därför aktivt med att utveckla och demonstrera hur återvunnen plast från exempelvis fiskenät kan ersätta delar av den plast vi använder i våra LifeBoards. Att återvinna plast i en säkerhetsprodukt är långt ifrån en enkel uppgift, eftersom vi måste ställa höga kvalitetskrav på vår produkt. För varje kilo ny plast som vi kan ersätta i LifeBoard, släpps cirka 82% mindre CO2 ut. Vi hoppas kunna bidra till färre fiskenät och därmed mindre avfall som hamnar i havet genom att skapa ett ekonomiskt incitament för att återvinna plasten. Samtidigt vill vi hjälpa till att flytta fram gränserna för användningen av återvunnen plast och inspirera medborgare som gör en insats för att hålla sin lokala strand ren.

Illustration av LifeBoards livscykel

En strand med LifeBoard® är en säkrare strand

Läs om Lifeboard