Vanliga frågor och svar

Våran mission är att tillverka den bästa räddningsutrustningen för civila räddningsinsatser. När sekunder kan betyda skillnaden mellan liv och död är det bara det bästa som duger.

Utvalda frågor och svar

Få svar på frågor om alla LifeBoard produkter och användningen av dem. Lär dig också om vår dedikerade serviceplan och försäljningsvillkor.

Är LifeBoard säkert att använda?

LifeBoard är utformad med särskild omsorg för att ge livskritisk flytkraft till både räddare och offer. Det är därför vi har utformat LifeBoard med:

1. en säkerhetsrem för att säkerställa att utrustningen inte förloras under räddningsinsatsen

2. Nio handtag för att stabilisera fler människor i nöd

3. En skumfylld kärna som garanterar flytkraft även om plastskalet skadas

Ledande forskning inom området visar att 97% av alla drunkningsolyckor med dödlig utgång inträffar under räddningsförsök utan användning av flythjälpmedel. Detta innebär att flytvästar är en avgörande faktor för att öka säkerheten för både räddaren och offret.

Därför är det ytterst viktigt att civila räddningsarbetare tar med sig ett flythjälpmedel. Där andra flytvästar kan ge flytkraft för 1-2 personer, har vi utformat LifeBoard med flytkraft för upp till sex personer. Det är därför vi anser att LifeBoard är det bästa valet för en räddningsanordning med hög flytkraft för civil livräddning.

Är LifeBoard enkelt att använda?

LifeBoard är utvecklad med visionen att vår räddningsutrustning ska kunna användas av alla. LifeBoard är därför utformad för och testad av mer än 200 civila användare med olika vattenvana, kön, ålder och bakgrund. Vi har samlat in data från våra tester och kontinuerligt optimerat och justerat utrustningen så att så många människor som möjligt ska kunna använda utrustningen. Det betyder inte att alla kan och bör utföra en civil räddning. Det betyder att om du känner att du kan stoppa olyckan så har vi gjort allt vi kan för att ge dig de bästa förutsättningarna för att göra just det.

Eftersom räddning aldrig är enkelt, men vi tror att LifeBoard är det enklaste och säkraste alternativet för civil räddningsutrustning.

Vem kan använda LifeBoard?

Livräddning är inte för alla. Därför lägger vi på LifeBoard också mycket av vår tid och våra resurser på förebyggande åtgärder. Om människor lär sig hur man beter sig i öppet vatten kommer allt färre människor att hamna i tragiska drunkningssituationer.

Med detta sagt är det ett faktum att människor går i vattnet för att rädda varandra. Vi rekommenderar starkt att man bedömer situationen innan man ger sig ut i vattnet, men förstår också att en pappa inte väntar på land medan hans dotter håller på att drunkna. Det är därför LifeBoard är utformad för alla som anser att det är nödvändigt att utföra en civil livräddning.

Ring alltid 1-1-2 innan du försöker rädda någon och undvik att simma i vatten som du inte är bekväm med. Om du ändå ger dig ut ska du alltid ha med dig räddningsutrustning.

Att ta med sig en räddningsanordning, t.ex. en LifeBoard, ökar flytkraften hos både räddaren och den nödställde. Den nödställde befinner sig ofta i ett tillstånd av panik eller chock och tenderar därför att ta tag i räddaren. Om räddaren inte har någon flytväst med sig kan det i olyckliga fall leda till att räddaren drunknar oavsiktligt. Därför är det viktigt att räddaren bär med sig en flytväst för civil livräddning.

PRO LifeBoard

LifeBoard Pro har utvecklats i samarbete med Roskilde Brandvæsen. De grundläggande principerna är desamma som bakom den vanliga LifeBoard, men räddningsutrustningen är skräddarsydd för den professionella livräddaren.

Används Pro LifeBoard?

Ja, Pro LifeBoard används av professionella räddningsarbetare i Danmark, Finland och Tyskland och har redan använts i flera livräddande insatser.

Vad är PRO LifeBoard?

PRO LifeBoard har utvecklats i samarbete med Roskilde Brandvæsen. Det är vår grunddesign som har förbättrats med professionella livräddares erfarenheter så att PRO LifeBoard kan stödja professionell personal i att rädda liv.

LifeBoard

I denna kategori hittar du svar på vanliga frågor om LifeBoard. Om användning, säkerhet och mycket mer.

Är LifeBoard värt pengarna?

I Danmark inträffar i genomsnitt en drunkningsolycka med dödlig utgång var femte dag. Detta är utan tvekan en outhärdlig förlust för de anhöriga, och det är just detta som vi i första hand fokuserar på. Ingen ska behöva förlora en nära anhörig i en drunkningsolycka.

Ur ett samhällsperspektiv är drunkningsolyckor dessutom förknippade med stora ekonomiska förluster. Rådet för ökad bad- och vattensäkerhet uppskattar att det kostar samhället cirka 30 miljoner DKK för varje dödsfall som orsakas av en drunkningsolycka.

Där det finns vatten finns det risk för drunkning, och även till synes ofarligt vatten kan leda till olyckor på grund av ouppmärksamhet. Med LifeBoard görs en konkret och synlig insats för säkerheten, som är tillgänglig dygnet runt. På LifeBoard är vårt mål att skapa världens säkraste stränder.

Är det lätt att balansera och paddla på en LifeBoard?

Vår räddningsutrustning är utformad brett för att göra den mer stabil att ligga på. Den halkfria gummibasen visar var man ska ligga.

Duktiga simmare och surfare hittar snabbt balansen i mitten av brädan, placerar brädans nos på vattenytan och paddlar med armar och ben. Mindre erfarna simmare tar lite tid på sig att hitta balansen i lugnt vatten. Om det är svårt att hålla balansen kan du hålla i ett handtag och använda benen för att balansera och ge framdrivning.

I vågor är all räddningsutrustning svår att använda. Därför uppmanar vi också till att ta vatten- och vindförhållandena på allvar. Om du väljer att göra ett räddningsförsök i vågor kan du dra brädan bakom dig tills du är igenom vågorna.

Erfarna och oerfarna livräddare har det gemensamt att simhastigheten ökar och tröttheten minskar jämfört med att simma med en livboj. Detta enligt en studie från 2023 av en grupp studenter vid Aalborg Universitet. Rapporten kan hittas under fliken Information -> Broschyrer.

Kan LifeBoard användas i vågor?

LifeBoard ger livsnödvändig flytkraft oavsett vattenförhållanden. Den är dock särskilt effektiv och snabb i platt vatten eller mindre vågor där du kan ligga på brädan och paddla. I större vågor uppmanar vi dig att kontrollera din förmåga noggrant innan du går i vattnet och dra brädan bakom dig tills du är genom vågorna och kan hålla dig stabil på brädan.

En erfaren surfare eller simmare är bättre utrustad och lyckas bättre med att navigera, paddla eller dyka genom vågorna. En oerfaren simmare - oavsett utrustning - kommer att ha svårt att nå ett nödställt offer i stora vågor. Men med en LifeBoard kan en utmattad räddare lägga sig ner på brädan och vila under räddningsförsöket. Detta minimerar risken för att olyckan eskalerar, eftersom ett misslyckat räddningsförsök i vågor ofta bara innebär att en trött räddare spolas i land av vågorna.

Kan räddningsutrustning förvärra olyckor?

Det finns inga bevis för det.

Vi frågade badgäster på stränder utan livräddningsutrustning, stränder med livbojar och stränder med LifeBoards vad de skulle göra om de såg en drunkningsolycka 100 meter från stranden. Totalt sett svarade 80% av de tillfrågade att de först skulle larma andra badande eller 1-1-2. Cirka 60% av badgästerna svarade att de skulle göra ett räddningsförsök i vattnet, oavsett om det finns en livboj, LifeBoard eller ingen utrustning tillgänglig på stranden. Med andra ord tyder vår forskning inte på att livräddningsutrustning kan få strandbesökare att känna sig olämpligt pressade att göra ett räddningsförsök.

Kan LifeBoard användas i hamnar eller från en båt?

Vår målsättning är att den mest optimala räddningsutrustningen alltid ska finnas tillgänglig. Det innebär att LifeBoards ska finnas tillgängliga på stränder där man kan gå direkt i vattnet eller vid hamnbad och andra områden där det är aktivitet på vattnet och där annan räddningsutrustning inte kan nå den nödställde. I hamnar eller från båtar rekommenderar vi inte att man använder LifeBoards, eftersom det oftast rör sig om fallolyckor eller "man överbord"-olyckor. I dessa fall är det mest meningsfullt att kasta en livboj till offret, eftersom offret vanligtvis kommer att vara inom kastavstånd från räddaren.

När ska jag välja en LifeBoard framför en livboj?

LifeBoard är utformad för områden med badande eller fritidsaktiviteter på vatten, såsom stränder och sjöar. I dessa områden är vattenfall mindre vanliga och livbojens kastavstånd på ca 5-10 meter är ofta otillräckligt, eftersom många simaktiviteter sker längre från land.

Om vi tittar på vår undersökning visade den att det finns en stor skillnad mellan om de svarande skulle använda den aktuella räddningsutrustningen eller ett annat flytmedel. Av de svarande som skulle gå i vattnet för att utföra en räddning oavsett vad, skulle 4/10 använda flytkraft under en räddning på stränder med en livboj jämfört med 8/10 på stränder med en LifeBoard. Detta innebär att stränder med LifeBoards är mer benägna att ha civila räddare som går i vattnet med flytkraft och därför mindre benägna att ha högriskräddningar.

Om du är osäker på ditt val är du välkommen att kontakta oss för icke-bindande rådgivning.

Är det inte farligt att försöka sig på en simräddning?

Det finns alltid en risk med att vistas i vatten, men med flytkraftig räddningsutrustning minskar risken. Som räddare är grundregeln att alltid komma ihåg att ta med ett flytmedel, och LifeBoard är ett av de bästa valen, eftersom dess flytkraft är betydligt högre än annan räddningsutrustning på marknaden.

Grundregel: ring 1-1-2, ge dig bara ut om du känner dig trygg med vattenförhållandena och ta alltid med flytväst

Serviceavtal

I denna kategori hittar du svar på vad som ingår i LifeBoards serviceavtal.

Vad ingår i serviceavtalet?

LifeBoards serviceavtal omfattar 

1. LifeBoard-spårare och övervakning

2. Utbyte av lösa delar

3. Rådgivning och vägledning.

4. Årligt statusmöte

Kan LifeBoard Tracker övervakas?

Som en del av serviceavtalet övervakar vi dina LifeBoards och meddelar dig om det finns aktivitet på LifeBoard. Om du upptäcker att LifeBoard inte är på sin plats kan vi också undersöka för dig var den kan ha tagit vägen.

Behöver GPS-enheten underhållas?

LifeBoard Tracker är ett underhållsfritt system som inte behöver laddas. Om trackern så småningom behöver bytas ut ingår detta i serviceavtalet.

Är LifeBoard stulen eller missbrukad?

Allmänheten respekterar LifeBoard som räddningsutrustning! Stöld och vandalism är ett vanligt problem, och vi har inte upplevt någon vandalism eller stöld på flera säsonger. Vi tillskriver GPS-spårning som en stor avskräckande effekt, eftersom vi på LifeBoard kan övervaka och spåra all utrustning.

Is-kit

I denna kategori hittar du konkreta beskrivningar av hur du använder Is-kitet för civil räddning året runt.

Hur använder man isbitar på is?

Du kan köpa ispaketet så att LifeBoard kan användas året runt. Ispaketet är särskilt användbart vid räddningsinsatser på is under vintern.

Hur man använder LifeBoard med iskit på is.
Kom ihåg att räddningsförsök på is innebär en risk för att räddaren går genom isen och bör om möjligt överlåtas till proffs. Försök först med räddning från land för att undvika att färdas på osäker is.

  1. Ring alltid 1-1-2 om du råkar ut för en olycka på is.  
  1. Ge ispaketet med 100 m säkerhetslina till en medhjälpare på land
  1. Sätt på dig säkerhetsbältet och skjut LifeBoard framför dig för att fördela vikten  
  1. Stanna minst 10 meter från offret och skjut LifeBoard över isen till offret
  1. När offret är på LifeBoard kan räddaren och hjälparen dra upp offret med hjälp av säkerhetslinan. Håll avstånd mellan räddaren och den nödställde tills det finns säker mark.
Hur använder du ispaket från land?

Du kan köpa ispaketet så att LifeBoard kan användas året runt. Ispaketet är särskilt användbart vid räddningsinsatser på is under vintern.

Hur man använder LifeBoard med ispaket från land:

  1. Ring alltid 1-1-2 i händelse av en olycka på is
  1. Ta bort LifeBoard och ta bort issatsen.
  1. Sätt på dig säkerhetsbältet och fäst säkerhetslinan i banken.
  1. Stanna på stranden, placera LifeBoard platt på isen och skjut ut den till offret.  
  1. Om du missar kan du försöka dra linjen till den nödställde eller försöka igen.  
  1. När offret har tagit tag i LifeBoard kan livräddaren dra personen till land med hjälp av säkerhetslina

Försäljning och leverans

I denna kategori hittar du information om pris och leveranstid för LifeBoard-produkter.

Kan utrustningen levereras utanför Danmark?

Räddningsutrustningen kan levereras över hela världen med förbehåll för leveranskostnader.

Hur lång är leveranstiden för en LifeBoard?

Normal leveranstid är 2-4 veckor. Om du behöver LifeBoard tidigare, vänligen kontakta oss. Vi analyserar gärna din specifika situation och om utrustningen kan nå dig ännu snabbare.

Hur mycket kostar LifeBoard?

Vår räddningsutrustning och tillhörande servicepaket är under ständig utveckling. Vår ambition är att ta fram en produkt till priser som är konkurrenskraftiga med dagens kustnära livräddningsstationer. Du kan alltid få aktuella priser genom att kontakta oss här.

Vattensmart

I den här kategorin hittar du svar på hur LifeBoard kan hjälpa dig med utbildningsaktiviteter på din strand.

Vad är LifeBoard WaterSmart?

På LifeBoard har vi utvecklat räddningsutrustning för civila, så att vi redan nu kan förhindra drunkningsolyckor. Men vi satsar lika mycket på förebyggande åtgärder. Därför samarbetar vi med skolor, organisationer och universitet för att skapa mer och bättre kunskap inom detta område.

Därför anordnar vi också aktiviteter på stränder under hela sommaren, där barn och ungdomar får lära sig om vattensäkerhet genom lek och roliga aktiviteter. Vår vision med WaterSmart är att barn och ungdomar ska lära sig att hantera öppet vatten genom lek. På så sätt kan vi kanske stoppa en olycka innan den inträffar.

Vem kan använda LifeBoard?

Livräddning är inte för alla. Därför lägger vi på LifeBoard också mycket av vår tid och våra resurser på förebyggande åtgärder. Om människor lär sig hur man beter sig i öppet vatten kommer allt färre människor att hamna i tragiska drunkningssituationer.

Med detta sagt är det ett faktum att människor går i vattnet för att rädda varandra. Vi rekommenderar starkt att man bedömer situationen innan man ger sig ut i vattnet, men förstår också att en pappa inte väntar på land medan hans dotter håller på att drunkna. Det är därför LifeBoard är utformad för alla som anser att det är nödvändigt att utföra en civil livräddning.

Ring alltid 1-1-2 innan du försöker rädda någon och undvik att simma i vatten som du inte är bekväm med. Om du ändå ger dig ut ska du alltid ha med dig räddningsutrustning.

Att ta med sig en räddningsanordning, t.ex. en LifeBoard, ökar flytkraften hos både räddaren och den nödställde. Den nödställde befinner sig ofta i ett tillstånd av panik eller chock och tenderar därför att ta tag i räddaren. Om räddaren inte har någon flytväst med sig kan det i olyckliga fall leda till att räddaren drunknar oavsiktligt. Därför är det viktigt att räddaren bär med sig en flytväst för civil livräddning.

Är LifeBoard säkert att använda?

LifeBoard är utformad med särskild omsorg för att ge livskritisk flytkraft till både räddare och offer. Det är därför vi har utformat LifeBoard med:

1. en säkerhetsrem för att säkerställa att utrustningen inte förloras under räddningsinsatsen

2. Nio handtag för att stabilisera fler människor i nöd

3. En skumfylld kärna som garanterar flytkraft även om plastskalet skadas

Ledande forskning inom området visar att 97% av alla drunkningsolyckor med dödlig utgång inträffar under räddningsförsök utan användning av flythjälpmedel. Detta innebär att flytvästar är en avgörande faktor för att öka säkerheten för både räddaren och offret.

Därför är det ytterst viktigt att civila räddningsarbetare tar med sig ett flythjälpmedel. Där andra flytvästar kan ge flytkraft för 1-2 personer, har vi utformat LifeBoard med flytkraft för upp till sex personer. Det är därför vi anser att LifeBoard är det bästa valet för en räddningsanordning med hög flytkraft för civil livräddning.

Är LifeBoard enkelt att använda?

LifeBoard är utvecklad med visionen att vår räddningsutrustning ska kunna användas av alla. LifeBoard är därför utformad för och testad av mer än 200 civila användare med olika vattenvana, kön, ålder och bakgrund. Vi har samlat in data från våra tester och kontinuerligt optimerat och justerat utrustningen så att så många människor som möjligt ska kunna använda utrustningen. Det betyder inte att alla kan och bör utföra en civil räddning. Det betyder att om du känner att du kan stoppa olyckan så har vi gjort allt vi kan för att ge dig de bästa förutsättningarna för att göra just det.

Eftersom räddning aldrig är enkelt, men vi tror att LifeBoard är det enklaste och säkraste alternativet för civil räddningsutrustning.

Allmänt

Få svar på frågor om alla LifeBoard-produkter och hur du använder dem

Hur använder man isbitar på is?

Du kan köpa ispaketet så att LifeBoard kan användas året runt. Ispaketet är särskilt användbart vid räddningsinsatser på is under vintern.

Hur man använder LifeBoard med iskit på is.
Kom ihåg att räddningsförsök på is innebär en risk för att räddaren går genom isen och bör om möjligt överlåtas till proffs. Försök först med räddning från land för att undvika att färdas på osäker is.

  1. Ring alltid 1-1-2 om du råkar ut för en olycka på is.  
  1. Ge ispaketet med 100 m säkerhetslina till en medhjälpare på land
  1. Sätt på dig säkerhetsbältet och skjut LifeBoard framför dig för att fördela vikten  
  1. Stanna minst 10 meter från offret och skjut LifeBoard över isen till offret
  1. När offret är på LifeBoard kan räddaren och hjälparen dra upp offret med hjälp av säkerhetslinan. Håll avstånd mellan räddaren och den nödställde tills det finns säker mark.
Används Pro LifeBoard?

Ja, Pro LifeBoard används av professionella räddningsarbetare i Danmark, Finland och Tyskland och har redan använts i flera livräddande insatser.

Vad ingår i serviceavtalet?

LifeBoards serviceavtal omfattar 

1. LifeBoard-spårare och övervakning

2. Utbyte av lösa delar

3. Rådgivning och vägledning.

4. Årligt statusmöte

Vad är LifeBoard WaterSmart?

På LifeBoard har vi utvecklat räddningsutrustning för civila, så att vi redan nu kan förhindra drunkningsolyckor. Men vi satsar lika mycket på förebyggande åtgärder. Därför samarbetar vi med skolor, organisationer och universitet för att skapa mer och bättre kunskap inom detta område.

Därför anordnar vi också aktiviteter på stränder under hela sommaren, där barn och ungdomar får lära sig om vattensäkerhet genom lek och roliga aktiviteter. Vår vision med WaterSmart är att barn och ungdomar ska lära sig att hantera öppet vatten genom lek. På så sätt kan vi kanske stoppa en olycka innan den inträffar.

Kan utrustningen levereras utanför Danmark?

Räddningsutrustningen kan levereras över hela världen med förbehåll för leveranskostnader.

Kan LifeBoard Tracker övervakas?

Som en del av serviceavtalet övervakar vi dina LifeBoards och meddelar dig om det finns aktivitet på LifeBoard. Om du upptäcker att LifeBoard inte är på sin plats kan vi också undersöka för dig var den kan ha tagit vägen.

Behöver GPS-enheten underhållas?

LifeBoard Tracker är ett underhållsfritt system som inte behöver laddas. Om trackern så småningom behöver bytas ut ingår detta i serviceavtalet.

Vad är PRO LifeBoard?

PRO LifeBoard har utvecklats i samarbete med Roskilde Brandvæsen. Det är vår grunddesign som har förbättrats med professionella livräddares erfarenheter så att PRO LifeBoard kan stödja professionell personal i att rädda liv.

Hur använder du ispaket från land?

Du kan köpa ispaketet så att LifeBoard kan användas året runt. Ispaketet är särskilt användbart vid räddningsinsatser på is under vintern.

Hur man använder LifeBoard med ispaket från land:

  1. Ring alltid 1-1-2 i händelse av en olycka på is
  1. Ta bort LifeBoard och ta bort issatsen.
  1. Sätt på dig säkerhetsbältet och fäst säkerhetslinan i banken.
  1. Stanna på stranden, placera LifeBoard platt på isen och skjut ut den till offret.  
  1. Om du missar kan du försöka dra linjen till den nödställde eller försöka igen.  
  1. När offret har tagit tag i LifeBoard kan livräddaren dra personen till land med hjälp av säkerhetslina
Hur lång är leveranstiden för en LifeBoard?

Normal leveranstid är 2-4 veckor. Om du behöver LifeBoard tidigare, vänligen kontakta oss. Vi analyserar gärna din specifika situation och om utrustningen kan nå dig ännu snabbare.

Är LifeBoard värt pengarna?

I Danmark inträffar i genomsnitt en drunkningsolycka med dödlig utgång var femte dag. Detta är utan tvekan en outhärdlig förlust för de anhöriga, och det är just detta som vi i första hand fokuserar på. Ingen ska behöva förlora en nära anhörig i en drunkningsolycka.

Ur ett samhällsperspektiv är drunkningsolyckor dessutom förknippade med stora ekonomiska förluster. Rådet för ökad bad- och vattensäkerhet uppskattar att det kostar samhället cirka 30 miljoner DKK för varje dödsfall som orsakas av en drunkningsolycka.

Där det finns vatten finns det risk för drunkning, och även till synes ofarligt vatten kan leda till olyckor på grund av ouppmärksamhet. Med LifeBoard görs en konkret och synlig insats för säkerheten, som är tillgänglig dygnet runt. På LifeBoard är vårt mål att skapa världens säkraste stränder.

Vem kan använda LifeBoard?

Livräddning är inte för alla. Därför lägger vi på LifeBoard också mycket av vår tid och våra resurser på förebyggande åtgärder. Om människor lär sig hur man beter sig i öppet vatten kommer allt färre människor att hamna i tragiska drunkningssituationer.

Med detta sagt är det ett faktum att människor går i vattnet för att rädda varandra. Vi rekommenderar starkt att man bedömer situationen innan man ger sig ut i vattnet, men förstår också att en pappa inte väntar på land medan hans dotter håller på att drunkna. Det är därför LifeBoard är utformad för alla som anser att det är nödvändigt att utföra en civil livräddning.

Ring alltid 1-1-2 innan du försöker rädda någon och undvik att simma i vatten som du inte är bekväm med. Om du ändå ger dig ut ska du alltid ha med dig räddningsutrustning.

Att ta med sig en räddningsanordning, t.ex. en LifeBoard, ökar flytkraften hos både räddaren och den nödställde. Den nödställde befinner sig ofta i ett tillstånd av panik eller chock och tenderar därför att ta tag i räddaren. Om räddaren inte har någon flytväst med sig kan det i olyckliga fall leda till att räddaren drunknar oavsiktligt. Därför är det viktigt att räddaren bär med sig en flytväst för civil livräddning.

Är LifeBoard säkert att använda?

LifeBoard är utformad med särskild omsorg för att ge livskritisk flytkraft till både räddare och offer. Det är därför vi har utformat LifeBoard med:

1. en säkerhetsrem för att säkerställa att utrustningen inte förloras under räddningsinsatsen

2. Nio handtag för att stabilisera fler människor i nöd

3. En skumfylld kärna som garanterar flytkraft även om plastskalet skadas

Ledande forskning inom området visar att 97% av alla drunkningsolyckor med dödlig utgång inträffar under räddningsförsök utan användning av flythjälpmedel. Detta innebär att flytvästar är en avgörande faktor för att öka säkerheten för både räddaren och offret.

Därför är det ytterst viktigt att civila räddningsarbetare tar med sig ett flythjälpmedel. Där andra flytvästar kan ge flytkraft för 1-2 personer, har vi utformat LifeBoard med flytkraft för upp till sex personer. Det är därför vi anser att LifeBoard är det bästa valet för en räddningsanordning med hög flytkraft för civil livräddning.

Är LifeBoard enkelt att använda?

LifeBoard är utvecklad med visionen att vår räddningsutrustning ska kunna användas av alla. LifeBoard är därför utformad för och testad av mer än 200 civila användare med olika vattenvana, kön, ålder och bakgrund. Vi har samlat in data från våra tester och kontinuerligt optimerat och justerat utrustningen så att så många människor som möjligt ska kunna använda utrustningen. Det betyder inte att alla kan och bör utföra en civil räddning. Det betyder att om du känner att du kan stoppa olyckan så har vi gjort allt vi kan för att ge dig de bästa förutsättningarna för att göra just det.

Eftersom räddning aldrig är enkelt, men vi tror att LifeBoard är det enklaste och säkraste alternativet för civil räddningsutrustning.

Är det lätt att balansera och paddla på en LifeBoard?

Vår räddningsutrustning är utformad brett för att göra den mer stabil att ligga på. Den halkfria gummibasen visar var man ska ligga.

Duktiga simmare och surfare hittar snabbt balansen i mitten av brädan, placerar brädans nos på vattenytan och paddlar med armar och ben. Mindre erfarna simmare tar lite tid på sig att hitta balansen i lugnt vatten. Om det är svårt att hålla balansen kan du hålla i ett handtag och använda benen för att balansera och ge framdrivning.

I vågor är all räddningsutrustning svår att använda. Därför uppmanar vi också till att ta vatten- och vindförhållandena på allvar. Om du väljer att göra ett räddningsförsök i vågor kan du dra brädan bakom dig tills du är igenom vågorna.

Erfarna och oerfarna livräddare har det gemensamt att simhastigheten ökar och tröttheten minskar jämfört med att simma med en livboj. Detta enligt en studie från 2023 av en grupp studenter vid Aalborg Universitet. Rapporten kan hittas under fliken Information -> Broschyrer.

Kan LifeBoard användas i vågor?

LifeBoard ger livsnödvändig flytkraft oavsett vattenförhållanden. Den är dock särskilt effektiv och snabb i platt vatten eller mindre vågor där du kan ligga på brädan och paddla. I större vågor uppmanar vi dig att kontrollera din förmåga noggrant innan du går i vattnet och dra brädan bakom dig tills du är genom vågorna och kan hålla dig stabil på brädan.

En erfaren surfare eller simmare är bättre utrustad och lyckas bättre med att navigera, paddla eller dyka genom vågorna. En oerfaren simmare - oavsett utrustning - kommer att ha svårt att nå ett nödställt offer i stora vågor. Men med en LifeBoard kan en utmattad räddare lägga sig ner på brädan och vila under räddningsförsöket. Detta minimerar risken för att olyckan eskalerar, eftersom ett misslyckat räddningsförsök i vågor ofta bara innebär att en trött räddare spolas i land av vågorna.

Kan räddningsutrustning förvärra olyckor?

Det finns inga bevis för det.

Vi frågade badgäster på stränder utan livräddningsutrustning, stränder med livbojar och stränder med LifeBoards vad de skulle göra om de såg en drunkningsolycka 100 meter från stranden. Totalt sett svarade 80% av de tillfrågade att de först skulle larma andra badande eller 1-1-2. Cirka 60% av badgästerna svarade att de skulle göra ett räddningsförsök i vattnet, oavsett om det finns en livboj, LifeBoard eller ingen utrustning tillgänglig på stranden. Med andra ord tyder vår forskning inte på att livräddningsutrustning kan få strandbesökare att känna sig olämpligt pressade att göra ett räddningsförsök.

Är LifeBoard stulen eller missbrukad?

Allmänheten respekterar LifeBoard som räddningsutrustning! Stöld och vandalism är ett vanligt problem, och vi har inte upplevt någon vandalism eller stöld på flera säsonger. Vi tillskriver GPS-spårning som en stor avskräckande effekt, eftersom vi på LifeBoard kan övervaka och spåra all utrustning.

Kan LifeBoard användas i hamnar eller från en båt?

Vår målsättning är att den mest optimala räddningsutrustningen alltid ska finnas tillgänglig. Det innebär att LifeBoards ska finnas tillgängliga på stränder där man kan gå direkt i vattnet eller vid hamnbad och andra områden där det är aktivitet på vattnet och där annan räddningsutrustning inte kan nå den nödställde. I hamnar eller från båtar rekommenderar vi inte att man använder LifeBoards, eftersom det oftast rör sig om fallolyckor eller "man överbord"-olyckor. I dessa fall är det mest meningsfullt att kasta en livboj till offret, eftersom offret vanligtvis kommer att vara inom kastavstånd från räddaren.

När ska jag välja en LifeBoard framför en livboj?

LifeBoard är utformad för områden med badande eller fritidsaktiviteter på vatten, såsom stränder och sjöar. I dessa områden är vattenfall mindre vanliga och livbojens kastavstånd på ca 5-10 meter är ofta otillräckligt, eftersom många simaktiviteter sker längre från land.

Om vi tittar på vår undersökning visade den att det finns en stor skillnad mellan om de svarande skulle använda den aktuella räddningsutrustningen eller ett annat flytmedel. Av de svarande som skulle gå i vattnet för att utföra en räddning oavsett vad, skulle 4/10 använda flytkraft under en räddning på stränder med en livboj jämfört med 8/10 på stränder med en LifeBoard. Detta innebär att stränder med LifeBoards är mer benägna att ha civila räddare som går i vattnet med flytkraft och därför mindre benägna att ha högriskräddningar.

Om du är osäker på ditt val är du välkommen att kontakta oss för icke-bindande rådgivning.

Hur mycket kostar LifeBoard?

Vår räddningsutrustning och tillhörande servicepaket är under ständig utveckling. Vår ambition är att ta fram en produkt till priser som är konkurrenskraftiga med dagens kustnära livräddningsstationer. Du kan alltid få aktuella priser genom att kontakta oss här.

Är det inte farligt att försöka sig på en simräddning?

Det finns alltid en risk med att vistas i vatten, men med flytkraftig räddningsutrustning minskar risken. Som räddare är grundregeln att alltid komma ihåg att ta med ett flytmedel, och LifeBoard är ett av de bästa valen, eftersom dess flytkraft är betydligt högre än annan räddningsutrustning på marknaden.

Grundregel: ring 1-1-2, ge dig bara ut om du känner dig trygg med vattenförhållandena och ta alltid med flytväst

Pris

Få svar på frågor om alla kostnader för att köpa LifeBoards

Hur använder man isbitar på is?

Du kan köpa ispaketet så att LifeBoard kan användas året runt. Ispaketet är särskilt användbart vid räddningsinsatser på is under vintern.

Hur man använder LifeBoard med iskit på is.
Kom ihåg att räddningsförsök på is innebär en risk för att räddaren går genom isen och bör om möjligt överlåtas till proffs. Försök först med räddning från land för att undvika att färdas på osäker is.

  1. Ring alltid 1-1-2 om du råkar ut för en olycka på is.  
  1. Ge ispaketet med 100 m säkerhetslina till en medhjälpare på land
  1. Sätt på dig säkerhetsbältet och skjut LifeBoard framför dig för att fördela vikten  
  1. Stanna minst 10 meter från offret och skjut LifeBoard över isen till offret
  1. När offret är på LifeBoard kan räddaren och hjälparen dra upp offret med hjälp av säkerhetslinan. Håll avstånd mellan räddaren och den nödställde tills det finns säker mark.
Används Pro LifeBoard?

Ja, Pro LifeBoard används av professionella räddningsarbetare i Danmark, Finland och Tyskland och har redan använts i flera livräddande insatser.

Vad ingår i serviceavtalet?

LifeBoards serviceavtal omfattar 

1. LifeBoard-spårare och övervakning

2. Utbyte av lösa delar

3. Rådgivning och vägledning.

4. Årligt statusmöte

Vad är LifeBoard WaterSmart?

På LifeBoard har vi utvecklat räddningsutrustning för civila, så att vi redan nu kan förhindra drunkningsolyckor. Men vi satsar lika mycket på förebyggande åtgärder. Därför samarbetar vi med skolor, organisationer och universitet för att skapa mer och bättre kunskap inom detta område.

Därför anordnar vi också aktiviteter på stränder under hela sommaren, där barn och ungdomar får lära sig om vattensäkerhet genom lek och roliga aktiviteter. Vår vision med WaterSmart är att barn och ungdomar ska lära sig att hantera öppet vatten genom lek. På så sätt kan vi kanske stoppa en olycka innan den inträffar.

Kan utrustningen levereras utanför Danmark?

Räddningsutrustningen kan levereras över hela världen med förbehåll för leveranskostnader.

Kan LifeBoard Tracker övervakas?

Som en del av serviceavtalet övervakar vi dina LifeBoards och meddelar dig om det finns aktivitet på LifeBoard. Om du upptäcker att LifeBoard inte är på sin plats kan vi också undersöka för dig var den kan ha tagit vägen.

Behöver GPS-enheten underhållas?

LifeBoard Tracker är ett underhållsfritt system som inte behöver laddas. Om trackern så småningom behöver bytas ut ingår detta i serviceavtalet.

Vad är PRO LifeBoard?

PRO LifeBoard har utvecklats i samarbete med Roskilde Brandvæsen. Det är vår grunddesign som har förbättrats med professionella livräddares erfarenheter så att PRO LifeBoard kan stödja professionell personal i att rädda liv.

Hur använder du ispaket från land?

Du kan köpa ispaketet så att LifeBoard kan användas året runt. Ispaketet är särskilt användbart vid räddningsinsatser på is under vintern.

Hur man använder LifeBoard med ispaket från land:

  1. Ring alltid 1-1-2 i händelse av en olycka på is
  1. Ta bort LifeBoard och ta bort issatsen.
  1. Sätt på dig säkerhetsbältet och fäst säkerhetslinan i banken.
  1. Stanna på stranden, placera LifeBoard platt på isen och skjut ut den till offret.  
  1. Om du missar kan du försöka dra linjen till den nödställde eller försöka igen.  
  1. När offret har tagit tag i LifeBoard kan livräddaren dra personen till land med hjälp av säkerhetslina
Hur lång är leveranstiden för en LifeBoard?

Normal leveranstid är 2-4 veckor. Om du behöver LifeBoard tidigare, vänligen kontakta oss. Vi analyserar gärna din specifika situation och om utrustningen kan nå dig ännu snabbare.

Är LifeBoard värt pengarna?

I Danmark inträffar i genomsnitt en drunkningsolycka med dödlig utgång var femte dag. Detta är utan tvekan en outhärdlig förlust för de anhöriga, och det är just detta som vi i första hand fokuserar på. Ingen ska behöva förlora en nära anhörig i en drunkningsolycka.

Ur ett samhällsperspektiv är drunkningsolyckor dessutom förknippade med stora ekonomiska förluster. Rådet för ökad bad- och vattensäkerhet uppskattar att det kostar samhället cirka 30 miljoner DKK för varje dödsfall som orsakas av en drunkningsolycka.

Där det finns vatten finns det risk för drunkning, och även till synes ofarligt vatten kan leda till olyckor på grund av ouppmärksamhet. Med LifeBoard görs en konkret och synlig insats för säkerheten, som är tillgänglig dygnet runt. På LifeBoard är vårt mål att skapa världens säkraste stränder.

Vem kan använda LifeBoard?

Livräddning är inte för alla. Därför lägger vi på LifeBoard också mycket av vår tid och våra resurser på förebyggande åtgärder. Om människor lär sig hur man beter sig i öppet vatten kommer allt färre människor att hamna i tragiska drunkningssituationer.

Med detta sagt är det ett faktum att människor går i vattnet för att rädda varandra. Vi rekommenderar starkt att man bedömer situationen innan man ger sig ut i vattnet, men förstår också att en pappa inte väntar på land medan hans dotter håller på att drunkna. Det är därför LifeBoard är utformad för alla som anser att det är nödvändigt att utföra en civil livräddning.

Ring alltid 1-1-2 innan du försöker rädda någon och undvik att simma i vatten som du inte är bekväm med. Om du ändå ger dig ut ska du alltid ha med dig räddningsutrustning.

Att ta med sig en räddningsanordning, t.ex. en LifeBoard, ökar flytkraften hos både räddaren och den nödställde. Den nödställde befinner sig ofta i ett tillstånd av panik eller chock och tenderar därför att ta tag i räddaren. Om räddaren inte har någon flytväst med sig kan det i olyckliga fall leda till att räddaren drunknar oavsiktligt. Därför är det viktigt att räddaren bär med sig en flytväst för civil livräddning.

Är LifeBoard säkert att använda?

LifeBoard är utformad med särskild omsorg för att ge livskritisk flytkraft till både räddare och offer. Det är därför vi har utformat LifeBoard med:

1. en säkerhetsrem för att säkerställa att utrustningen inte förloras under räddningsinsatsen

2. Nio handtag för att stabilisera fler människor i nöd

3. En skumfylld kärna som garanterar flytkraft även om plastskalet skadas

Ledande forskning inom området visar att 97% av alla drunkningsolyckor med dödlig utgång inträffar under räddningsförsök utan användning av flythjälpmedel. Detta innebär att flytvästar är en avgörande faktor för att öka säkerheten för både räddaren och offret.

Därför är det ytterst viktigt att civila räddningsarbetare tar med sig ett flythjälpmedel. Där andra flytvästar kan ge flytkraft för 1-2 personer, har vi utformat LifeBoard med flytkraft för upp till sex personer. Det är därför vi anser att LifeBoard är det bästa valet för en räddningsanordning med hög flytkraft för civil livräddning.

Är LifeBoard enkelt att använda?

LifeBoard är utvecklad med visionen att vår räddningsutrustning ska kunna användas av alla. LifeBoard är därför utformad för och testad av mer än 200 civila användare med olika vattenvana, kön, ålder och bakgrund. Vi har samlat in data från våra tester och kontinuerligt optimerat och justerat utrustningen så att så många människor som möjligt ska kunna använda utrustningen. Det betyder inte att alla kan och bör utföra en civil räddning. Det betyder att om du känner att du kan stoppa olyckan så har vi gjort allt vi kan för att ge dig de bästa förutsättningarna för att göra just det.

Eftersom räddning aldrig är enkelt, men vi tror att LifeBoard är det enklaste och säkraste alternativet för civil räddningsutrustning.

Är det lätt att balansera och paddla på en LifeBoard?

Vår räddningsutrustning är utformad brett för att göra den mer stabil att ligga på. Den halkfria gummibasen visar var man ska ligga.

Duktiga simmare och surfare hittar snabbt balansen i mitten av brädan, placerar brädans nos på vattenytan och paddlar med armar och ben. Mindre erfarna simmare tar lite tid på sig att hitta balansen i lugnt vatten. Om det är svårt att hålla balansen kan du hålla i ett handtag och använda benen för att balansera och ge framdrivning.

I vågor är all räddningsutrustning svår att använda. Därför uppmanar vi också till att ta vatten- och vindförhållandena på allvar. Om du väljer att göra ett räddningsförsök i vågor kan du dra brädan bakom dig tills du är igenom vågorna.

Erfarna och oerfarna livräddare har det gemensamt att simhastigheten ökar och tröttheten minskar jämfört med att simma med en livboj. Detta enligt en studie från 2023 av en grupp studenter vid Aalborg Universitet. Rapporten kan hittas under fliken Information -> Broschyrer.

Kan LifeBoard användas i vågor?

LifeBoard ger livsnödvändig flytkraft oavsett vattenförhållanden. Den är dock särskilt effektiv och snabb i platt vatten eller mindre vågor där du kan ligga på brädan och paddla. I större vågor uppmanar vi dig att kontrollera din förmåga noggrant innan du går i vattnet och dra brädan bakom dig tills du är genom vågorna och kan hålla dig stabil på brädan.

En erfaren surfare eller simmare är bättre utrustad och lyckas bättre med att navigera, paddla eller dyka genom vågorna. En oerfaren simmare - oavsett utrustning - kommer att ha svårt att nå ett nödställt offer i stora vågor. Men med en LifeBoard kan en utmattad räddare lägga sig ner på brädan och vila under räddningsförsöket. Detta minimerar risken för att olyckan eskalerar, eftersom ett misslyckat räddningsförsök i vågor ofta bara innebär att en trött räddare spolas i land av vågorna.

Kan räddningsutrustning förvärra olyckor?

Det finns inga bevis för det.

Vi frågade badgäster på stränder utan livräddningsutrustning, stränder med livbojar och stränder med LifeBoards vad de skulle göra om de såg en drunkningsolycka 100 meter från stranden. Totalt sett svarade 80% av de tillfrågade att de först skulle larma andra badande eller 1-1-2. Cirka 60% av badgästerna svarade att de skulle göra ett räddningsförsök i vattnet, oavsett om det finns en livboj, LifeBoard eller ingen utrustning tillgänglig på stranden. Med andra ord tyder vår forskning inte på att livräddningsutrustning kan få strandbesökare att känna sig olämpligt pressade att göra ett räddningsförsök.

Är LifeBoard stulen eller missbrukad?

Allmänheten respekterar LifeBoard som räddningsutrustning! Stöld och vandalism är ett vanligt problem, och vi har inte upplevt någon vandalism eller stöld på flera säsonger. Vi tillskriver GPS-spårning som en stor avskräckande effekt, eftersom vi på LifeBoard kan övervaka och spåra all utrustning.

Kan LifeBoard användas i hamnar eller från en båt?

Vår målsättning är att den mest optimala räddningsutrustningen alltid ska finnas tillgänglig. Det innebär att LifeBoards ska finnas tillgängliga på stränder där man kan gå direkt i vattnet eller vid hamnbad och andra områden där det är aktivitet på vattnet och där annan räddningsutrustning inte kan nå den nödställde. I hamnar eller från båtar rekommenderar vi inte att man använder LifeBoards, eftersom det oftast rör sig om fallolyckor eller "man överbord"-olyckor. I dessa fall är det mest meningsfullt att kasta en livboj till offret, eftersom offret vanligtvis kommer att vara inom kastavstånd från räddaren.

När ska jag välja en LifeBoard framför en livboj?

LifeBoard är utformad för områden med badande eller fritidsaktiviteter på vatten, såsom stränder och sjöar. I dessa områden är vattenfall mindre vanliga och livbojens kastavstånd på ca 5-10 meter är ofta otillräckligt, eftersom många simaktiviteter sker längre från land.

Om vi tittar på vår undersökning visade den att det finns en stor skillnad mellan om de svarande skulle använda den aktuella räddningsutrustningen eller ett annat flytmedel. Av de svarande som skulle gå i vattnet för att utföra en räddning oavsett vad, skulle 4/10 använda flytkraft under en räddning på stränder med en livboj jämfört med 8/10 på stränder med en LifeBoard. Detta innebär att stränder med LifeBoards är mer benägna att ha civila räddare som går i vattnet med flytkraft och därför mindre benägna att ha högriskräddningar.

Om du är osäker på ditt val är du välkommen att kontakta oss för icke-bindande rådgivning.

Hur mycket kostar LifeBoard?

Vår räddningsutrustning och tillhörande servicepaket är under ständig utveckling. Vår ambition är att ta fram en produkt till priser som är konkurrenskraftiga med dagens kustnära livräddningsstationer. Du kan alltid få aktuella priser genom att kontakta oss här.

Är det inte farligt att försöka sig på en simräddning?

Det finns alltid en risk med att vistas i vatten, men med flytkraftig räddningsutrustning minskar risken. Som räddare är grundregeln att alltid komma ihåg att ta med ett flytmedel, och LifeBoard är ett av de bästa valen, eftersom dess flytkraft är betydligt högre än annan räddningsutrustning på marknaden.

Grundregel: ring 1-1-2, ge dig bara ut om du känner dig trygg med vattenförhållandena och ta alltid med flytväst

Service och support

Läs mer om vad du får i en serviceprenumeration när du köper LifeBoards

Hur använder man isbitar på is?

Du kan köpa ispaketet så att LifeBoard kan användas året runt. Ispaketet är särskilt användbart vid räddningsinsatser på is under vintern.

Hur man använder LifeBoard med iskit på is.
Kom ihåg att räddningsförsök på is innebär en risk för att räddaren går genom isen och bör om möjligt överlåtas till proffs. Försök först med räddning från land för att undvika att färdas på osäker is.

  1. Ring alltid 1-1-2 om du råkar ut för en olycka på is.  
  1. Ge ispaketet med 100 m säkerhetslina till en medhjälpare på land
  1. Sätt på dig säkerhetsbältet och skjut LifeBoard framför dig för att fördela vikten  
  1. Stanna minst 10 meter från offret och skjut LifeBoard över isen till offret
  1. När offret är på LifeBoard kan räddaren och hjälparen dra upp offret med hjälp av säkerhetslinan. Håll avstånd mellan räddaren och den nödställde tills det finns säker mark.
Används Pro LifeBoard?

Ja, Pro LifeBoard används av professionella räddningsarbetare i Danmark, Finland och Tyskland och har redan använts i flera livräddande insatser.

Vad ingår i serviceavtalet?

LifeBoards serviceavtal omfattar 

1. LifeBoard-spårare och övervakning

2. Utbyte av lösa delar

3. Rådgivning och vägledning.

4. Årligt statusmöte

Vad är LifeBoard WaterSmart?

På LifeBoard har vi utvecklat räddningsutrustning för civila, så att vi redan nu kan förhindra drunkningsolyckor. Men vi satsar lika mycket på förebyggande åtgärder. Därför samarbetar vi med skolor, organisationer och universitet för att skapa mer och bättre kunskap inom detta område.

Därför anordnar vi också aktiviteter på stränder under hela sommaren, där barn och ungdomar får lära sig om vattensäkerhet genom lek och roliga aktiviteter. Vår vision med WaterSmart är att barn och ungdomar ska lära sig att hantera öppet vatten genom lek. På så sätt kan vi kanske stoppa en olycka innan den inträffar.

Kan utrustningen levereras utanför Danmark?

Räddningsutrustningen kan levereras över hela världen med förbehåll för leveranskostnader.

Kan LifeBoard Tracker övervakas?

Som en del av serviceavtalet övervakar vi dina LifeBoards och meddelar dig om det finns aktivitet på LifeBoard. Om du upptäcker att LifeBoard inte är på sin plats kan vi också undersöka för dig var den kan ha tagit vägen.

Behöver GPS-enheten underhållas?

LifeBoard Tracker är ett underhållsfritt system som inte behöver laddas. Om trackern så småningom behöver bytas ut ingår detta i serviceavtalet.

Vad är PRO LifeBoard?

PRO LifeBoard har utvecklats i samarbete med Roskilde Brandvæsen. Det är vår grunddesign som har förbättrats med professionella livräddares erfarenheter så att PRO LifeBoard kan stödja professionell personal i att rädda liv.

Hur använder du ispaket från land?

Du kan köpa ispaketet så att LifeBoard kan användas året runt. Ispaketet är särskilt användbart vid räddningsinsatser på is under vintern.

Hur man använder LifeBoard med ispaket från land:

  1. Ring alltid 1-1-2 i händelse av en olycka på is
  1. Ta bort LifeBoard och ta bort issatsen.
  1. Sätt på dig säkerhetsbältet och fäst säkerhetslinan i banken.
  1. Stanna på stranden, placera LifeBoard platt på isen och skjut ut den till offret.  
  1. Om du missar kan du försöka dra linjen till den nödställde eller försöka igen.  
  1. När offret har tagit tag i LifeBoard kan livräddaren dra personen till land med hjälp av säkerhetslina
Hur lång är leveranstiden för en LifeBoard?

Normal leveranstid är 2-4 veckor. Om du behöver LifeBoard tidigare, vänligen kontakta oss. Vi analyserar gärna din specifika situation och om utrustningen kan nå dig ännu snabbare.

Är LifeBoard värt pengarna?

I Danmark inträffar i genomsnitt en drunkningsolycka med dödlig utgång var femte dag. Detta är utan tvekan en outhärdlig förlust för de anhöriga, och det är just detta som vi i första hand fokuserar på. Ingen ska behöva förlora en nära anhörig i en drunkningsolycka.

Ur ett samhällsperspektiv är drunkningsolyckor dessutom förknippade med stora ekonomiska förluster. Rådet för ökad bad- och vattensäkerhet uppskattar att det kostar samhället cirka 30 miljoner DKK för varje dödsfall som orsakas av en drunkningsolycka.

Där det finns vatten finns det risk för drunkning, och även till synes ofarligt vatten kan leda till olyckor på grund av ouppmärksamhet. Med LifeBoard görs en konkret och synlig insats för säkerheten, som är tillgänglig dygnet runt. På LifeBoard är vårt mål att skapa världens säkraste stränder.

Vem kan använda LifeBoard?

Livräddning är inte för alla. Därför lägger vi på LifeBoard också mycket av vår tid och våra resurser på förebyggande åtgärder. Om människor lär sig hur man beter sig i öppet vatten kommer allt färre människor att hamna i tragiska drunkningssituationer.

Med detta sagt är det ett faktum att människor går i vattnet för att rädda varandra. Vi rekommenderar starkt att man bedömer situationen innan man ger sig ut i vattnet, men förstår också att en pappa inte väntar på land medan hans dotter håller på att drunkna. Det är därför LifeBoard är utformad för alla som anser att det är nödvändigt att utföra en civil livräddning.

Ring alltid 1-1-2 innan du försöker rädda någon och undvik att simma i vatten som du inte är bekväm med. Om du ändå ger dig ut ska du alltid ha med dig räddningsutrustning.

Att ta med sig en räddningsanordning, t.ex. en LifeBoard, ökar flytkraften hos både räddaren och den nödställde. Den nödställde befinner sig ofta i ett tillstånd av panik eller chock och tenderar därför att ta tag i räddaren. Om räddaren inte har någon flytväst med sig kan det i olyckliga fall leda till att räddaren drunknar oavsiktligt. Därför är det viktigt att räddaren bär med sig en flytväst för civil livräddning.

Är LifeBoard säkert att använda?

LifeBoard är utformad med särskild omsorg för att ge livskritisk flytkraft till både räddare och offer. Det är därför vi har utformat LifeBoard med:

1. en säkerhetsrem för att säkerställa att utrustningen inte förloras under räddningsinsatsen

2. Nio handtag för att stabilisera fler människor i nöd

3. En skumfylld kärna som garanterar flytkraft även om plastskalet skadas

Ledande forskning inom området visar att 97% av alla drunkningsolyckor med dödlig utgång inträffar under räddningsförsök utan användning av flythjälpmedel. Detta innebär att flytvästar är en avgörande faktor för att öka säkerheten för både räddaren och offret.

Därför är det ytterst viktigt att civila räddningsarbetare tar med sig ett flythjälpmedel. Där andra flytvästar kan ge flytkraft för 1-2 personer, har vi utformat LifeBoard med flytkraft för upp till sex personer. Det är därför vi anser att LifeBoard är det bästa valet för en räddningsanordning med hög flytkraft för civil livräddning.

Är LifeBoard enkelt att använda?

LifeBoard är utvecklad med visionen att vår räddningsutrustning ska kunna användas av alla. LifeBoard är därför utformad för och testad av mer än 200 civila användare med olika vattenvana, kön, ålder och bakgrund. Vi har samlat in data från våra tester och kontinuerligt optimerat och justerat utrustningen så att så många människor som möjligt ska kunna använda utrustningen. Det betyder inte att alla kan och bör utföra en civil räddning. Det betyder att om du känner att du kan stoppa olyckan så har vi gjort allt vi kan för att ge dig de bästa förutsättningarna för att göra just det.

Eftersom räddning aldrig är enkelt, men vi tror att LifeBoard är det enklaste och säkraste alternativet för civil räddningsutrustning.

Är det lätt att balansera och paddla på en LifeBoard?

Vår räddningsutrustning är utformad brett för att göra den mer stabil att ligga på. Den halkfria gummibasen visar var man ska ligga.

Duktiga simmare och surfare hittar snabbt balansen i mitten av brädan, placerar brädans nos på vattenytan och paddlar med armar och ben. Mindre erfarna simmare tar lite tid på sig att hitta balansen i lugnt vatten. Om det är svårt att hålla balansen kan du hålla i ett handtag och använda benen för att balansera och ge framdrivning.

I vågor är all räddningsutrustning svår att använda. Därför uppmanar vi också till att ta vatten- och vindförhållandena på allvar. Om du väljer att göra ett räddningsförsök i vågor kan du dra brädan bakom dig tills du är igenom vågorna.

Erfarna och oerfarna livräddare har det gemensamt att simhastigheten ökar och tröttheten minskar jämfört med att simma med en livboj. Detta enligt en studie från 2023 av en grupp studenter vid Aalborg Universitet. Rapporten kan hittas under fliken Information -> Broschyrer.

Kan LifeBoard användas i vågor?

LifeBoard ger livsnödvändig flytkraft oavsett vattenförhållanden. Den är dock särskilt effektiv och snabb i platt vatten eller mindre vågor där du kan ligga på brädan och paddla. I större vågor uppmanar vi dig att kontrollera din förmåga noggrant innan du går i vattnet och dra brädan bakom dig tills du är genom vågorna och kan hålla dig stabil på brädan.

En erfaren surfare eller simmare är bättre utrustad och lyckas bättre med att navigera, paddla eller dyka genom vågorna. En oerfaren simmare - oavsett utrustning - kommer att ha svårt att nå ett nödställt offer i stora vågor. Men med en LifeBoard kan en utmattad räddare lägga sig ner på brädan och vila under räddningsförsöket. Detta minimerar risken för att olyckan eskalerar, eftersom ett misslyckat räddningsförsök i vågor ofta bara innebär att en trött räddare spolas i land av vågorna.

Kan räddningsutrustning förvärra olyckor?

Det finns inga bevis för det.

Vi frågade badgäster på stränder utan livräddningsutrustning, stränder med livbojar och stränder med LifeBoards vad de skulle göra om de såg en drunkningsolycka 100 meter från stranden. Totalt sett svarade 80% av de tillfrågade att de först skulle larma andra badande eller 1-1-2. Cirka 60% av badgästerna svarade att de skulle göra ett räddningsförsök i vattnet, oavsett om det finns en livboj, LifeBoard eller ingen utrustning tillgänglig på stranden. Med andra ord tyder vår forskning inte på att livräddningsutrustning kan få strandbesökare att känna sig olämpligt pressade att göra ett räddningsförsök.

Är LifeBoard stulen eller missbrukad?

Allmänheten respekterar LifeBoard som räddningsutrustning! Stöld och vandalism är ett vanligt problem, och vi har inte upplevt någon vandalism eller stöld på flera säsonger. Vi tillskriver GPS-spårning som en stor avskräckande effekt, eftersom vi på LifeBoard kan övervaka och spåra all utrustning.

Kan LifeBoard användas i hamnar eller från en båt?

Vår målsättning är att den mest optimala räddningsutrustningen alltid ska finnas tillgänglig. Det innebär att LifeBoards ska finnas tillgängliga på stränder där man kan gå direkt i vattnet eller vid hamnbad och andra områden där det är aktivitet på vattnet och där annan räddningsutrustning inte kan nå den nödställde. I hamnar eller från båtar rekommenderar vi inte att man använder LifeBoards, eftersom det oftast rör sig om fallolyckor eller "man överbord"-olyckor. I dessa fall är det mest meningsfullt att kasta en livboj till offret, eftersom offret vanligtvis kommer att vara inom kastavstånd från räddaren.

När ska jag välja en LifeBoard framför en livboj?

LifeBoard är utformad för områden med badande eller fritidsaktiviteter på vatten, såsom stränder och sjöar. I dessa områden är vattenfall mindre vanliga och livbojens kastavstånd på ca 5-10 meter är ofta otillräckligt, eftersom många simaktiviteter sker längre från land.

Om vi tittar på vår undersökning visade den att det finns en stor skillnad mellan om de svarande skulle använda den aktuella räddningsutrustningen eller ett annat flytmedel. Av de svarande som skulle gå i vattnet för att utföra en räddning oavsett vad, skulle 4/10 använda flytkraft under en räddning på stränder med en livboj jämfört med 8/10 på stränder med en LifeBoard. Detta innebär att stränder med LifeBoards är mer benägna att ha civila räddare som går i vattnet med flytkraft och därför mindre benägna att ha högriskräddningar.

Om du är osäker på ditt val är du välkommen att kontakta oss för icke-bindande rådgivning.

Hur mycket kostar LifeBoard?

Vår räddningsutrustning och tillhörande servicepaket är under ständig utveckling. Vår ambition är att ta fram en produkt till priser som är konkurrenskraftiga med dagens kustnära livräddningsstationer. Du kan alltid få aktuella priser genom att kontakta oss här.

Är det inte farligt att försöka sig på en simräddning?

Det finns alltid en risk med att vistas i vatten, men med flytkraftig räddningsutrustning minskar risken. Som räddare är grundregeln att alltid komma ihåg att ta med ett flytmedel, och LifeBoard är ett av de bästa valen, eftersom dess flytkraft är betydligt högre än annan räddningsutrustning på marknaden.

Grundregel: ring 1-1-2, ge dig bara ut om du känner dig trygg med vattenförhållandena och ta alltid med flytväst

Befintliga kunder

Kunskap och resurser för alla befintliga LifeBoard-kunder

Hur använder man isbitar på is?

Du kan köpa ispaketet så att LifeBoard kan användas året runt. Ispaketet är särskilt användbart vid räddningsinsatser på is under vintern.

Hur man använder LifeBoard med iskit på is.
Kom ihåg att räddningsförsök på is innebär en risk för att räddaren går genom isen och bör om möjligt överlåtas till proffs. Försök först med räddning från land för att undvika att färdas på osäker is.

  1. Ring alltid 1-1-2 om du råkar ut för en olycka på is.  
  1. Ge ispaketet med 100 m säkerhetslina till en medhjälpare på land
  1. Sätt på dig säkerhetsbältet och skjut LifeBoard framför dig för att fördela vikten  
  1. Stanna minst 10 meter från offret och skjut LifeBoard över isen till offret
  1. När offret är på LifeBoard kan räddaren och hjälparen dra upp offret med hjälp av säkerhetslinan. Håll avstånd mellan räddaren och den nödställde tills det finns säker mark.
Används Pro LifeBoard?

Ja, Pro LifeBoard används av professionella räddningsarbetare i Danmark, Finland och Tyskland och har redan använts i flera livräddande insatser.

Vad ingår i serviceavtalet?

LifeBoards serviceavtal omfattar 

1. LifeBoard-spårare och övervakning

2. Utbyte av lösa delar

3. Rådgivning och vägledning.

4. Årligt statusmöte

Vad är LifeBoard WaterSmart?

På LifeBoard har vi utvecklat räddningsutrustning för civila, så att vi redan nu kan förhindra drunkningsolyckor. Men vi satsar lika mycket på förebyggande åtgärder. Därför samarbetar vi med skolor, organisationer och universitet för att skapa mer och bättre kunskap inom detta område.

Därför anordnar vi också aktiviteter på stränder under hela sommaren, där barn och ungdomar får lära sig om vattensäkerhet genom lek och roliga aktiviteter. Vår vision med WaterSmart är att barn och ungdomar ska lära sig att hantera öppet vatten genom lek. På så sätt kan vi kanske stoppa en olycka innan den inträffar.

Kan utrustningen levereras utanför Danmark?

Räddningsutrustningen kan levereras över hela världen med förbehåll för leveranskostnader.

Kan LifeBoard Tracker övervakas?

Som en del av serviceavtalet övervakar vi dina LifeBoards och meddelar dig om det finns aktivitet på LifeBoard. Om du upptäcker att LifeBoard inte är på sin plats kan vi också undersöka för dig var den kan ha tagit vägen.

Behöver GPS-enheten underhållas?

LifeBoard Tracker är ett underhållsfritt system som inte behöver laddas. Om trackern så småningom behöver bytas ut ingår detta i serviceavtalet.

Vad är PRO LifeBoard?

PRO LifeBoard har utvecklats i samarbete med Roskilde Brandvæsen. Det är vår grunddesign som har förbättrats med professionella livräddares erfarenheter så att PRO LifeBoard kan stödja professionell personal i att rädda liv.

Hur använder du ispaket från land?

Du kan köpa ispaketet så att LifeBoard kan användas året runt. Ispaketet är särskilt användbart vid räddningsinsatser på is under vintern.

Hur man använder LifeBoard med ispaket från land:

  1. Ring alltid 1-1-2 i händelse av en olycka på is
  1. Ta bort LifeBoard och ta bort issatsen.
  1. Sätt på dig säkerhetsbältet och fäst säkerhetslinan i banken.
  1. Stanna på stranden, placera LifeBoard platt på isen och skjut ut den till offret.  
  1. Om du missar kan du försöka dra linjen till den nödställde eller försöka igen.  
  1. När offret har tagit tag i LifeBoard kan livräddaren dra personen till land med hjälp av säkerhetslina
Hur lång är leveranstiden för en LifeBoard?

Normal leveranstid är 2-4 veckor. Om du behöver LifeBoard tidigare, vänligen kontakta oss. Vi analyserar gärna din specifika situation och om utrustningen kan nå dig ännu snabbare.

Är LifeBoard värt pengarna?

I Danmark inträffar i genomsnitt en drunkningsolycka med dödlig utgång var femte dag. Detta är utan tvekan en outhärdlig förlust för de anhöriga, och det är just detta som vi i första hand fokuserar på. Ingen ska behöva förlora en nära anhörig i en drunkningsolycka.

Ur ett samhällsperspektiv är drunkningsolyckor dessutom förknippade med stora ekonomiska förluster. Rådet för ökad bad- och vattensäkerhet uppskattar att det kostar samhället cirka 30 miljoner DKK för varje dödsfall som orsakas av en drunkningsolycka.

Där det finns vatten finns det risk för drunkning, och även till synes ofarligt vatten kan leda till olyckor på grund av ouppmärksamhet. Med LifeBoard görs en konkret och synlig insats för säkerheten, som är tillgänglig dygnet runt. På LifeBoard är vårt mål att skapa världens säkraste stränder.

Vem kan använda LifeBoard?

Livräddning är inte för alla. Därför lägger vi på LifeBoard också mycket av vår tid och våra resurser på förebyggande åtgärder. Om människor lär sig hur man beter sig i öppet vatten kommer allt färre människor att hamna i tragiska drunkningssituationer.

Med detta sagt är det ett faktum att människor går i vattnet för att rädda varandra. Vi rekommenderar starkt att man bedömer situationen innan man ger sig ut i vattnet, men förstår också att en pappa inte väntar på land medan hans dotter håller på att drunkna. Det är därför LifeBoard är utformad för alla som anser att det är nödvändigt att utföra en civil livräddning.

Ring alltid 1-1-2 innan du försöker rädda någon och undvik att simma i vatten som du inte är bekväm med. Om du ändå ger dig ut ska du alltid ha med dig räddningsutrustning.

Att ta med sig en räddningsanordning, t.ex. en LifeBoard, ökar flytkraften hos både räddaren och den nödställde. Den nödställde befinner sig ofta i ett tillstånd av panik eller chock och tenderar därför att ta tag i räddaren. Om räddaren inte har någon flytväst med sig kan det i olyckliga fall leda till att räddaren drunknar oavsiktligt. Därför är det viktigt att räddaren bär med sig en flytväst för civil livräddning.

Är LifeBoard säkert att använda?

LifeBoard är utformad med särskild omsorg för att ge livskritisk flytkraft till både räddare och offer. Det är därför vi har utformat LifeBoard med:

1. en säkerhetsrem för att säkerställa att utrustningen inte förloras under räddningsinsatsen

2. Nio handtag för att stabilisera fler människor i nöd

3. En skumfylld kärna som garanterar flytkraft även om plastskalet skadas

Ledande forskning inom området visar att 97% av alla drunkningsolyckor med dödlig utgång inträffar under räddningsförsök utan användning av flythjälpmedel. Detta innebär att flytvästar är en avgörande faktor för att öka säkerheten för både räddaren och offret.

Därför är det ytterst viktigt att civila räddningsarbetare tar med sig ett flythjälpmedel. Där andra flytvästar kan ge flytkraft för 1-2 personer, har vi utformat LifeBoard med flytkraft för upp till sex personer. Det är därför vi anser att LifeBoard är det bästa valet för en räddningsanordning med hög flytkraft för civil livräddning.

Är LifeBoard enkelt att använda?

LifeBoard är utvecklad med visionen att vår räddningsutrustning ska kunna användas av alla. LifeBoard är därför utformad för och testad av mer än 200 civila användare med olika vattenvana, kön, ålder och bakgrund. Vi har samlat in data från våra tester och kontinuerligt optimerat och justerat utrustningen så att så många människor som möjligt ska kunna använda utrustningen. Det betyder inte att alla kan och bör utföra en civil räddning. Det betyder att om du känner att du kan stoppa olyckan så har vi gjort allt vi kan för att ge dig de bästa förutsättningarna för att göra just det.

Eftersom räddning aldrig är enkelt, men vi tror att LifeBoard är det enklaste och säkraste alternativet för civil räddningsutrustning.

Är det lätt att balansera och paddla på en LifeBoard?

Vår räddningsutrustning är utformad brett för att göra den mer stabil att ligga på. Den halkfria gummibasen visar var man ska ligga.

Duktiga simmare och surfare hittar snabbt balansen i mitten av brädan, placerar brädans nos på vattenytan och paddlar med armar och ben. Mindre erfarna simmare tar lite tid på sig att hitta balansen i lugnt vatten. Om det är svårt att hålla balansen kan du hålla i ett handtag och använda benen för att balansera och ge framdrivning.

I vågor är all räddningsutrustning svår att använda. Därför uppmanar vi också till att ta vatten- och vindförhållandena på allvar. Om du väljer att göra ett räddningsförsök i vågor kan du dra brädan bakom dig tills du är igenom vågorna.

Erfarna och oerfarna livräddare har det gemensamt att simhastigheten ökar och tröttheten minskar jämfört med att simma med en livboj. Detta enligt en studie från 2023 av en grupp studenter vid Aalborg Universitet. Rapporten kan hittas under fliken Information -> Broschyrer.

Kan LifeBoard användas i vågor?

LifeBoard ger livsnödvändig flytkraft oavsett vattenförhållanden. Den är dock särskilt effektiv och snabb i platt vatten eller mindre vågor där du kan ligga på brädan och paddla. I större vågor uppmanar vi dig att kontrollera din förmåga noggrant innan du går i vattnet och dra brädan bakom dig tills du är genom vågorna och kan hålla dig stabil på brädan.

En erfaren surfare eller simmare är bättre utrustad och lyckas bättre med att navigera, paddla eller dyka genom vågorna. En oerfaren simmare - oavsett utrustning - kommer att ha svårt att nå ett nödställt offer i stora vågor. Men med en LifeBoard kan en utmattad räddare lägga sig ner på brädan och vila under räddningsförsöket. Detta minimerar risken för att olyckan eskalerar, eftersom ett misslyckat räddningsförsök i vågor ofta bara innebär att en trött räddare spolas i land av vågorna.

Kan räddningsutrustning förvärra olyckor?

Det finns inga bevis för det.

Vi frågade badgäster på stränder utan livräddningsutrustning, stränder med livbojar och stränder med LifeBoards vad de skulle göra om de såg en drunkningsolycka 100 meter från stranden. Totalt sett svarade 80% av de tillfrågade att de först skulle larma andra badande eller 1-1-2. Cirka 60% av badgästerna svarade att de skulle göra ett räddningsförsök i vattnet, oavsett om det finns en livboj, LifeBoard eller ingen utrustning tillgänglig på stranden. Med andra ord tyder vår forskning inte på att livräddningsutrustning kan få strandbesökare att känna sig olämpligt pressade att göra ett räddningsförsök.

Är LifeBoard stulen eller missbrukad?

Allmänheten respekterar LifeBoard som räddningsutrustning! Stöld och vandalism är ett vanligt problem, och vi har inte upplevt någon vandalism eller stöld på flera säsonger. Vi tillskriver GPS-spårning som en stor avskräckande effekt, eftersom vi på LifeBoard kan övervaka och spåra all utrustning.

Kan LifeBoard användas i hamnar eller från en båt?

Vår målsättning är att den mest optimala räddningsutrustningen alltid ska finnas tillgänglig. Det innebär att LifeBoards ska finnas tillgängliga på stränder där man kan gå direkt i vattnet eller vid hamnbad och andra områden där det är aktivitet på vattnet och där annan räddningsutrustning inte kan nå den nödställde. I hamnar eller från båtar rekommenderar vi inte att man använder LifeBoards, eftersom det oftast rör sig om fallolyckor eller "man överbord"-olyckor. I dessa fall är det mest meningsfullt att kasta en livboj till offret, eftersom offret vanligtvis kommer att vara inom kastavstånd från räddaren.

När ska jag välja en LifeBoard framför en livboj?

LifeBoard är utformad för områden med badande eller fritidsaktiviteter på vatten, såsom stränder och sjöar. I dessa områden är vattenfall mindre vanliga och livbojens kastavstånd på ca 5-10 meter är ofta otillräckligt, eftersom många simaktiviteter sker längre från land.

Om vi tittar på vår undersökning visade den att det finns en stor skillnad mellan om de svarande skulle använda den aktuella räddningsutrustningen eller ett annat flytmedel. Av de svarande som skulle gå i vattnet för att utföra en räddning oavsett vad, skulle 4/10 använda flytkraft under en räddning på stränder med en livboj jämfört med 8/10 på stränder med en LifeBoard. Detta innebär att stränder med LifeBoards är mer benägna att ha civila räddare som går i vattnet med flytkraft och därför mindre benägna att ha högriskräddningar.

Om du är osäker på ditt val är du välkommen att kontakta oss för icke-bindande rådgivning.

Hur mycket kostar LifeBoard?

Vår räddningsutrustning och tillhörande servicepaket är under ständig utveckling. Vår ambition är att ta fram en produkt till priser som är konkurrenskraftiga med dagens kustnära livräddningsstationer. Du kan alltid få aktuella priser genom att kontakta oss här.

Är det inte farligt att försöka sig på en simräddning?

Det finns alltid en risk med att vistas i vatten, men med flytkraftig räddningsutrustning minskar risken. Som räddare är grundregeln att alltid komma ihåg att ta med ett flytmedel, och LifeBoard är ett av de bästa valen, eftersom dess flytkraft är betydligt högre än annan räddningsutrustning på marknaden.

Grundregel: ring 1-1-2, ge dig bara ut om du känner dig trygg med vattenförhållandena och ta alltid med flytväst

80

av livräddande åtgärder sker utanför livräddningsflaggorna.

16000

upplever drunkningstillbud varje år i Danmark

11

av befolkningen i åldern 16-69 år har gjort en civil räddning

23

av barn i åldern 7-14 år får ingen simundervisning i Danmark